Evropski Defendologija Centar za naučna, politička, ekonomska, socijalna, bezbjednosna, sociološka i kriminološka istraživanja.

 

Partneri

Breadcrumbs

U BiH treba biti protivnik svakog hegemonizma i unitarizma, ali je isto tako bilo čiji separatizam i nacionalizam najveća opasnost i „historijska kuga“za BiH Postojeći model Bosne i Hercegovine sadrži bitne elemente konfederacije, ali on ne smije biti zapreka integracijskim procesima. Uzroci integracije i dezintegracije Bosne i Hercegovine su prije svega politički. Volja za moć političkih oligarhija sve momente složenog socijalnog života preparira za vlastitu upotrebu. Sve drastičnije manifestacije i erupcije nacionalizama i nacionalnih isključivosti u BiH zbile su se i zbivaju, bilo pod izravnom dirigentskom palicom političkih oligarhija, bilo uz njihov prešutni pristanak.

Legitimisanje političke volje koja nema svoje utemeljenje u narodu nastoji se zadobiti u naciji. Nacionalizmu itekako pogoduje socijalna kriza kod funkcionisanja Bosne i Hercegovine.Odlučujući subjekt nije građanin, nego nacija. Građansko je de facto podređeno nacionalnom, državnom, entitetskom. Sve naše diobe i nacionalni bunkeri u BiH iz kojih se dogovaramo i sporazumijevamo imaju u svome temelju, ne povjerenje i svijest o zajednici, nego strah i nepovjerenje, u čijoj je pozadini poimanje nacionalnog i političkog kao privatno- vlasničko.

 

Za čitav tekst, kliknite ovdje.