Evropski Defendologija Centar za naučna, politička, ekonomska, socijalna, bezbjednosna, sociološka i kriminološka istraživanja.

 

Partneri

srenfrderu

Breadcrumbs

„Ako imamo dobro školstvo, imaćemo bogatu, efikasnu i dobro informiranu zajednicu zdravih, iskrenih i zadovljnih ljudi koji su sposobni i motivirani savladati sve poteškoće i prijetnje pred kojima se Atinjani nalaze. Ako imamo loše učitelje imat će mo loše i pokvarene ljude, koji su uvijek spremni samo na spletkarenja i međusobna saplitanja i izdaju Atine“. (Aristotel) „Kultura nepotizma, korupcije i sukoba“ nesmetano i velikom brzinom prerasta u „opću kulturu življenja“ u BiH razarajući temelje njene multikulturalnosti i njen historijski identitet stoljećnog zajedničkog življenja različitih kultura i civilizacija.

Kultura „nepotizma, korupcije i sukoba“ postaje sve više općeprihvaćenim standardom življenja koji je sve manje sporan i koji se sa sve većom lakoćom prihvata kao realnost od najšireg sloja stanovništva. Nema pobune, nema organiziranog protesta, nema pritiska javnog mnijenja. Imamo opće priče i osude koje nikog direktno ne dotiču. I tako „kultura nepotizma, korupcije i sukoba“ postaje impregnirani dio našeg folklornog mentaliteta. I niko na to više ne gleda kao na kriminal, već isključivo kao na sposobnost samopreživljavanja pojedinca ili grupe, što takve pojedince ili grupe čini idealnim uzorkom ponašanja novih mladih generacija. I baš kao što je Aristotel rekao... tamo gdje nema dobrih učitelja, nastavnika, profesora, gdje nema dobrog sistema obrazovanja, nema ni dobrog sudstva, nema ni države, a gdje nema dobrog sudstva i dobre države nema ni morala pojedinca.

 

Za čitav tekst, kliknite ovdje.