Evropski Defendologija Centar za naučna, politička, ekonomska, socijalna, bezbjednosna, sociološka i kriminološka istraživanja.

 

Partneri

Breadcrumbs

Od toga da li će nova dolazeća generacija mladih ljudi biti sposobna detektirati „novi tehnološki ključ“ razvoja s aplikacijom povezivanja visokih tehnologija, umjetne inteligencije, energetskog interneta (EI), interneta stvari (IoT),koji traže novi način razmišljanja i upravljanja tehnologijama, inovacijama, pravima i slobodama čovjeka, ili od toga da li će prihvatiti dolazeću grubu retoriku mržnje i totalirističkog nasilja nacionalizma kao inspiraciju, ovisit će u kom će pravcu krenuti dijalog između države i društva.

Od tog dijaloga u mnogome će ovisiti mogućnost uspostavljanja nenasilnog dijaloga između društva i pojedinca u cilju promicanja mira, sigurnosti i prosperiteta čovjeka bez obzira na njegov kulturni, politički, nacionalni i vjerski identitet. Samo jednu deceniju unazad malo je ko mogao vjerovati da bi neke siromašne afričke zemlje mogle imati razvijeniji online sistem školovanja od onih najbogatijih zemalja svijeta. Teško je ko mogao predvidjeti da će Kina tehnološki nadmašiti brojne najrazvijene zemlje Zapada. Ko je mogao sanjati da će Indija biti prva zemlja u svijetu sposobna lansirati niskobudžetsku svemirsku sondu u orbitu oko Marsa, što je otvorilo vrata niskobudžetskoj utrci u istraživanju svemira. Teško je neko mogao znati da će potrošnja srednje klase u Aziji nadmašiti zajedničku potrošnju američke i evropske srednje klase.

 

Za čitav tekst, kliknite ovdje.