Evropski Defendologija Centar za naučna, politička, ekonomska, socijalna, bezbjednosna, sociološka i kriminološka istraživanja.

 

Partneri

Breadcrumbs

Pojava pandemije virusa korona COVID-19 revidirala je mnoge koncepte i paradigme života sa kojima se čovječanstvo doskora suočavalo. Pandemija i društvene prakse koje su korištene u vezi nje nas je snažno zbunila, prestrašila i dovela u stanje da sebi postavimo mnogobrojna pitanja, pa i ono: šta se nalazi iza društvenih praksi korištenih u vezi pandemije i sveopšte zbunjenosti vezane za pandemiju, i koji se ciljevi skrivaju iza svega tog? Za neke je to sve očigledniji postupak izgradnje – novog svjetskog poretka. Što to, zapravo, znači? I, što je to novi svjetski poredak? Iako se pod pojmom „novog svjetskog poretka“ podrazumijevaju različite pojave, na ovom mjestu ćemo ukazati na neka sasvim relevantna gledišta. U 1956. godini je Džordž Orvel objavio poznatu knjigu pod nazivom – 1984.

U njoj ukazuje na problem hiperetatizacije i hipertrofije vlasti, koja je apsolutno nadmoćna u odnosu na pojedince, a čija se vlast ostvaruje različitim metodama kontrole misli, političkog iracionalizma, „strogo kontrolisanog“ saznanja, monopola nad informacijama i onemogućavanja komunikacije među ljudima. To je birokratizovana vlast koja apsolutno negira ličnosti. Upravo, sudeći po onome što se događalo zadnjih decenija prošlog stoljeća i ovih decenija u trećem milenijumu u svijetu, bliži smo ostvarenju jednog apsolutnog neototalitarnog svijeta tzv. novog svjetskog poretka. Projekat novog svjetskog poretka podrazumijeva uspostavljanje tzv. „nadnacionalne države“ o kojoj je govorio bankar Dejvid Rokfeler, rekavši: „Savremeni svijet će biti savršeniji i uravnoteženiji ako uspostavimo jednu svjetsku vladu. Nadnacionalna vlast svjetskih bankara i intelektualnih elita ima prvenstvo cilj nad pravom naroda na samoopredjeljenje, a to je načelo koje smo slijedili tokom vijekova“.

 

Za čitav tekst, kliknite ovdje.