Evropski Defendologija Centar za naučna, politička, ekonomska, socijalna, bezbjednosna, sociološka i kriminološka istraživanja.

 

Partneri

Breadcrumbs

“Pametni politički lideri odavno su shvatili da vrijednosti mogu stvoriti moć. Ako mogu da te motivišem da želiš ono što ja želim, neću morati da te prisiljavam da radiš ono što ne želiš. Ako zemlja predstavlja vrijednosti koje drugi smatraju privlačnim, može uštedjeti na korištenju štapa i šargarepe”. (Joseph S. Nye, jr.) Prije 40 godina buktao je „hladni rat“ između Zapada i Istoka (između USA i Sovjetskog Saveza) koji je svakog momenta prijetio da preraste u nuklearnu katastrofu koja je prijetila da vrati čovječanstvo u kameno doba. U to vrijeme diktatori su vladali u brojnim siromašnim zemljama vodeći krvave međuplemenske ratove u kojima su nepovratno razorene brojne ekonomije i institucije društva, a ubijano je na najmonstruozniji način milione i milione nesrećnih i gladnih ljudi. U to doba Afrika se još uvijek suočavala sa bijelim rasizmom gdje je Nelson Mandela, kao ikona antirasizma, čamio u zatvoru.

U Centralnoj Americi buktali su građanski ratovi, dok je curenje otrovnog gasa nakon eksplozije hemijske fabrike u Bhopalu (Indija) upozoravalo na tragičnu sudbinu nerazvijenih zemalja koje su upale u makaze interesa bezkrupuloznih transnacionalnih korporacija razvijenog Zapada. Ubistvo Indire Gandi i masovna egzekucija Sika dramatično je nagovještavala težak položaj manjinskih grupa u multietničkim zajednicama. Širom islamskog svijeta željeznom rukom vladali su osioni i brutalni vladari, vojni diktatori i vlasnici naftnih polja, dok su se prava i slobode čovjeka tretirala kao pitanja najnižeg reda. Brazilom je dalje upravljala vojna hunta na čijem su se tragu nizali najmonsturozniji zločini protiv čovjeka. Opća slika svijet koji se je tad nalazio na rubu ekonomske i političke katastrofe, bila je više nego tragična i pesimistična, bez ikakve nade da bi se čovječanstvo moglo naći na novim tračnicama sopstvenog oporavka.

 

Za čitav tekst, kliknite ovdje.