Evropski Defendologija Centar za naučna, politička, ekonomska, socijalna, bezbjednosna, sociološka i kriminološka istraživanja.

 

Partneri

Breadcrumbs

Кроз вишегодишње дружење и плодну сарадњу пратим активности књижевника Драгише Марковића, посебно у области публицистичке делатности на националном и међународном нивоу. Завршним прегледом књиге ''БУКА СТРАШНИЈА ОД ЗВУКА', видим да је дошло до реализације идеје, да се родољубиви циклус песама штампа као посебна књига, што је заиста право рјешење.

Овај родољубиви циклус садржи пјесме од Светог Саве до данашњег дана , где је народ СРЈ и Републике Србије страдао од многих освајача кроз историју, као и од НАТО агресора 1999. године (од 24. марта до 10. јуна, за 78 дана бесомучног бомбардовања од стране19 земаља НАТО алијансе.)

Поводом 20 година од НАТО агресије и Научно-стручног скупа који се ускоро одржава у Дому Војске Србије у Београду, уз учешће 600 научника из земље и света, посвећен посљедицама бомбардовања (за које нико није одговарао ), аутор Драгиша Марковић је написао више пјесама о рушењу вјерских, индустријских, војних, културних, енергентских и других објеката од виталне важности за земљу, мостове пре свега, Кинеске амбасаде, болница, пијаца, страдању дјеце, цивила, и војника на КиМ, посебно на Кошарама. То је био најциничнији злочин према недужним људима, материјалним разарањима и смртним последицама као производ радиоактивних материја, које као опасне материје по људско здравље, квалитет живота и животни амбијент-природу, међународним правом и конвенцијама забрањене од стране ОУН.

Књига пјесама ''НА КОСОВУ ЦВЈЕТАЈУ БОЖУРИ'' везана је за страдање српског народа (и осталих народа који живе на овим просторима), који се бори за останак кроз вјекове, од зачетка српске државне независности до данашњег дана, јер је слобода за Србе светиња. Треба истаћи и то, да је српски народ трећи народ по страдањима, после Руса и Јевреја у свјетским ратним апокалипсама. Судбина садашњег и будућег друштва зависи од превладавања механицистичког прилаза стварности и пројектовања безбједносне парадигме тј. одрживог развоја у новонасталим условима, али кроз континуиран преглед сурове прошлости на овим просторима Балкана.Упозорење је свјетском јавном мијењу на опасност од употребе недозвољених убојних средстава, прије свега Муниције са осиромашеним уранијумом (МОУ), те евентуалне употребе НХБ оружја од стране агресивних држава и терористичких организација у наредном периоду постмодерног дјеловања у вријеме ове сурове Глобализације.

 

Za knjigu kliknite ovdje.