Evropski Defendologija Centar za naučna, politička, ekonomska, socijalna, bezbjednosna, sociološka i kriminološka istraživanja.

 

Partneri

Breadcrumbs

Koristeći svoje Ustavom, zakonom i međunarodnim konvencijama zagarantovano pravo da kao slobodni i nezavisni intelektualci, koji se brinu između ostalog o pitanjima pravnog i društvenog statusa univerzitetskih nastavnika i saradnika, a smatrajući se odgovornim prema svom Univerzitetu i široj društvenoj zajednici, svjesni smo svoje naučne i strukovne obaveze da kao univerzitetski nastavnici i saradnici želimo i imamo zadatak da širimo znanje i naučnu kulturu među mladim generacijama, da svojim radom skupa sa našim studentima služimo društvu kao cjelini. Posebno ističemo da u naše vrijeme kulturna, socijalna i ekonomska budućnost društva zahtijeva mnogo veće investicije u visoko obrazovanje, koje nalaže evropski bolonjski proces visokog obrazovanja.

Neophodno je svestrano istražiti ulogu Univerziteta od njegovog nastanka kao specifične jedinstvene intelektualne zajednice, ka sve aktuelnijim, proaktivnim opredjeljenjima i težnjama za povezivanjem i integracijom sa širom društvenom zajednicom.

 

Treba istražiti i utvrditi značaj interakcije intelektualaca unutar univerziteta za stvaranje i proizvodnju naučnog znanja, te analizu značaja interakcije između univerziteta i šire društvene zajednice kroz ostvarivanje, podsticanje i razvoj treće misije univerziteta.