Evropski Defendologija Centar za naučna, politička, ekonomska, socijalna, bezbjednosna, sociološka i kriminološka istraživanja.

 

Partneri

srenfrderu

Breadcrumbs

Već 25 godina u BiH i Republici Srpskoj različiti politički i društveni subjekti (partije, nezavisne političke grupe, NVO, „međunarodna zajednica“) pokušavaju da izgrade održivo društvo, koje će imati efikasnu, pravnu i pravednu državu. Ali, rezultati su vrlo slabi, niti je društvo razvijeno, privlačno i poželjno, niti je država pravna i pravedna. Naprotiv, prema ekonomskim pokazateljima MMF i SB, samo su Moldavija i Albanija iza BiH na listi razvijenosti evropskih zemalja. Prema socijalnim pokazateljima (životni standard, ekonomska emigracija i poželjnost života u državi), BiH je na pretposlednjem mestu u Evropi, samo se je iz Bugarske iselilo više građana u potrazi za poslom („trbuhom za kruhom“) i pristojnim životom u prethodnih 10 godina, mereno prema broju stanovnika.

Istorijski je poznato da nijedna vlast, nigdje i nikada, nije imala (niti po prirodi same vlasti može imati) „unutrašnju legitimaciju“ svih. Politički legitimitet i opstaje na stalnom opravdavanju i osporavanju vlasti, bez obzira kojim se sredstvima pri tome služili imaoci ili osporavatelji vlasti. Svako je vladanje nedemokratsko, ali svako vladanje nije jednako nedemokratsko. Na toj, na oko sitnoj, ali značajnoj i osjetljivoj, razlici treba graditi odbranu vrijednosti demokratije.