Evropski Defendologija Centar za naučna, politička, ekonomska, socijalna, bezbjednosna, sociološka i kriminološka istraživanja.

 

Partneri

srenfrderu

Breadcrumbs

Od toga da li će nova dolazeća generacija mladih ljudi biti sposobna detektirati „novi tehnološki ključ“ razvoja s aplikacijom povezivanja visokih tehnologija, umjetne inteligencije, energetskog interneta (EI), interneta stvari (IoT),koji traže novi način razmišljanja i upravljanja tehnologijama, inovacijama, pravima i slobodama čovjeka, ili od toga da li će prihvatiti dolazeću grubu retoriku mržnje i totalirističkog nasilja nacionalizma kao inspiraciju, ovisit će u kom će pravcu krenuti dijalog između države i društva.

U današnjem globalnom ekonomskom svijetu inflacija nije više problem broj jedan u teoriji i praksi. Nezaposlenost, kao gorući svijetski problem, preuzeo je čelnu poziciju u naučno - istraživačkoj djelatnosti zabrinutog globalnog svijeta. Svijetska nezaposlenost u uslovima globalne ekonomske krize i finansijske recesije postala je gotovo neizliječiv problem makroekonomske politike OECD i EU, što inkorporira napuštanje dosadašnjeg modela privrednog rasta zasnovanog na potrošnji i što promoviše novi model rasta zasnovanog na podsticanju štednje, investicija, izvoza i konkurentnosti, pa, samim tim, i nivo zaposlenosti. Danas se u teoriji i praksi smatra da je inflacija već ukroćeni goropad. No, budnost monetarnih stratega nije na odmet, jer se inflacija može povratiti već kod „prvog“ oživljavanja privrede.

Svakodnevno dolazimo u dodir s brojnim uzročnicima bolesti koji mogu uzrokovati ozbiljne bolesti, oštećenja organizma te u najtežim slučajevima i smrt.Sprječavanje pojavljivanja (imunoprofilaksa) zaraznih bolesti provodi se na dva načina, aktivno i pasivno. Aktivna imunoprofilaksa je postupak koji nazivamo cijepljenjem, a kojim se organizam potiče da sam razvije specifičnu obranu prema određenoj zaraznoj bolesti. Pasivna imunoprofilaksa je postupak kojim se organizam privremeno zaštićuje od određene infekcije davanjem gotovih zaštitnih protutijela. U ovom poglavlju bit će govora o aktivnoj imunoprofilaksi – cijepljenju.