Evropski Defendologija Centar za naučna, politička, ekonomska, socijalna, bezbjednosna, sociološka i kriminološka istraživanja.

 

Partneri

Breadcrumbs

„Građanstvo je suviše paralizovano poniženjem da bi bilo sposobno da se pobuni“ (Sartr)

Bosansko hercegovačka politička pozorišna predstava pod otvorenim nebom, u kojoj caruje podsmijeh, sumnja i mržnja, daje se neprekidno više od dvadeset godina, a da pozorišna publika nikako da prepozna tragikomediju u kojoj joj režiseri ove predstave dodjeljuju glavnu ulogu.

Čovjek koji je u bezdušnu politiku uneo svoju dušu, u nacionalnu ideologiju humanizam, u hrvatsko-srpski raskol duh sporazuma, a šovinističkoj suprotstavio je demokratsko mirotvorstvo. Sve su to svojstva antipolitike u današnjem svijetu totalne politike. I čim je progovorio, Srbi su ga slušali; sve što je rekao u politici Srbi su primili kao istinu.

Po onome što i kako rade npr. neki mas-mediji u BiH ne bi se moglo zaključiti da su slobodni, da su činioci političke socijalizacije i demokratizacije. Oni treba da aktivno rade kako bi se izvršio prelaz sa tribalnog na demokratski tip društva u BiH, od partikularnih prema univerzalnim normama Politička socijalizacija je proces oblikovanja i prenošenja političke kulture (simbola, vrijednosti, normi, pravila, iskustava, znanja, vještina – politička memorija) na nove generacije. To mora da počne u ranoj životnoj dobi, ako društvo pa i Bosna i Hercegovina hoće da kasnije bude otvorena, demokratska i stabilna.