Evropski Defendologija Centar za naučna, politička, ekonomska, socijalna, bezbjednosna, sociološka i kriminološka istraživanja.

srenfrderu

Razvoj nauke i obrazovanja, i konstantno poboljšanje naučnog i kulturnog obrazo-vanja stanovništva smatra se jednim od najvažnijih činilaca progresa čovječanstva. Poboljšanje nauke i obrazovanja obogaćuje duhovni život individua i omogućava im da koriste prednosti kulture, nauke i umjetnosti. Napredak u nauci i visokom obrazovanju u Republici Srpskoj treba smatrati prvim činiocem ekonomskog razvoja, dok bi drugi bio ono što se naziva porastom znanja, tj. obogaćivanje obrazovanja novim tehnološkim dostignućima. Kako zaustaviti one obrazovne interesne grupe kojima je osnovni moto profit, a ne kvalitetno obrazovanje?

Investicije u čovjeka, kako ih shvaćamo, uključuju mnogo više od formalnog obrazovanja. Nema kvalitetnog obrazovanja bez kontrole države, ozbiljne, moderne, pravne, demokratske države. Neosvješćeni se moraju osvijestiti, a nemoralni u nauci, visokom obrazovanju i akademskoj zajednici moraju se vratiti u ljudske, moralne okvire korektnosti, fer pleja. Vaspitači moraju biti vaspitani, istorijski se zna gdje je mjesto za nevaspitane i nemoralne.

Kompletnu PDF verziju rada na srpskom jeziku preuzmite ovdje, na engleskom jeziku preuzmite ovdje.

Autor: Prof. dr Duško Vejnović